Vår historie

var historie

En gang i 1982 fikk Astrid Håkenby og Ketil Melhus ideen om å kjøpe en datamaskin. Valget falt på den svenske ABC 800 fra Luxor (på bildet til høyre). Det var en maskin til over 30.000 kroner. Huset de kjøpte året etter kostet til sammenligning 350.000 kroner. Tanken var at de ut fra Astrids økonomibakgrunn og Ketils programmeringserfaring kunne starte opp noe eget.

Det var en nølende og kanskje litt kronglete vei frem til Datatjensten flyttet inn i Jernbanegata i 1985. Faren til Ketil, Bjørn Melhus, listet seg forsiktig i kulissene og bidro med mye viktig kunnskap. Uten hans bidrag hadde det kanskje aldri blitt noe Datatjenesten – Bjørn hadde lang erfaring som bedriftsleder og leide Astrid og Ketil rundt mange mulige hindringer.

Den første store ordren var til Berg & Idd Regnskapslag. Fire datamaskiner til en verdi av 250.000 kroner. Olivetti M24-maskinene var utstyrt med 5 Megabyte harddisker, og en av dem hadde fargeskjerm.

1989 var et vendepunkt i historien til Datatjenesten. Vi landet en ordre til Halden Kommune på Novell nettverksservere, kobling mot kommunenes datamaskiner mot Norsk Data og nettverkskort (3.500 pr. stk) til oppunder en million kroner, og Ketil feiret 30-årsdagen sin i en kveil med coaxkabel på rådhuset. Det ble travelt, vi ansatte en person, det ble travelt igjen, og så rullet det videre.

På høsten 2012 bestemte Ketil seg for å trekke seg tilbake og selge seg ut av Datatjenesten. Alle som var ansatt på det tidspunktet fikk tilbud om å kjøpe Datatjenesten, noe de fleste ble med på.

Etter å ha hatt tilhold i Storgata i Halden sentrum siden 2005 flyttet vi i november 2019 inn i nyoppussede lokaler på Sørlifeltet rett utenfor Halden sentrum. Her har vi fått tidsriktige og lyse, fine lokaler som vi stortrives i.

I 2021, 39 år setter starten, er vi til sammen 17 faste ansatte. De fleste faste ansatte har en eierandel i selskapet Datakraft Holding AS som eier Datatjenesten AS og Datatjänsten Väst AB. I 2017 ble vi med i Mobit-kjeden, som har 120 forhandlere i hele Norge. Dette gir topp motiverte medarbeidere, og vårt motto er: Store nok til å levere, små nok til å bry oss.

Det er fantastisk å få lov til å være med i denne delen av teknologihistorien fra før PC’ene gjorde sitt inntog, til i dag hvor man kan kopiere med seg en server på telefonen hvis man har behov. Det meste er forskjellig siden starten i 1982, men noe er likt – Datatjenesten har fortsatt en solid teknisk forankring, vi som jobber her er like opptatt av at jobben skal være et godt sted å være, og at kundene skal tas godt vare på.

Old PC
Old Banner